De vlinder en haar symboliek

De vlinder en haar symboliek

Vlinders hebben een warme plek in mijn hart.

De vlinder is een insect dat gedurende haar korte leven een wonderbaarlijke transformatie doormaakt van rups, via pop, naar vlinder. Voor veel mensen hebben vlinders een symbolische waarde. Algemeen wordt de vlinder gezien als het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven, vanwege haar teerheid en korte levensduur.

Voor mij heeft de vlinder vooral een symboliek van ontwikkeling, zoals ikzelf ook een ontwikkeling heb doorgemaakt tijdens de periode waarin ik van aardige amateur naar vakfotograaf ben “getransformeerd”.
Vlinders blijven op mijn pad komen, soms vrolijk, soms verdrietig, maar altijd bijzonder.

November 2014 namen we, als familie en vrienden, afscheid van mijn tante, zr Agaath. Tijdens de afscheidsdienst kwam ter sprake dat zij zich tijdens een meditatie, waarbij ze zichzelf als een dier mocht voorstellen, als vlinder had gezien. Op het moment dat we haar naar het graf begeleidden verscheen een Atalanta vlinder die zich op het Sint Jozef beeld in het najaarszonnetje vlijde. Tijdens ons samenzijn ter plekke bleef de Atalanta stilletjes maar niet onopgemerkt aanwezig. In no time waren alle aanwezigen op de hoogte van deze heel bijzondere aanwezigheid tijdens de uitvaart van een bijzonder mens. Pas op het moment dat we de begraafplaats verlieten vloog de Atalanta weg.
Wat een geluk dat Tom Pierik van deze vlinder een foto heeft gemaakt en dat een vriendin van de familie deze zo mooi heeft kunnen bewerken. Deze foto is mij dierbaar, het is een liefdevolle herinnering aan de zus van mijn vader.

Sinds deze gebeurtenis hoor ik regelmatig verhalen over de aanwezigheid van vlinders op bijzondere momenten.
Ik wil u graag uitnodigen uw verhaal in een reactie hieronder te delen.

Afdrukken