De vlinder en haar symboliek

De vlinder en haar symboliek

Vlinders hebben een warme plek in mijn hart.

De vlinder is een insect dat gedurende haar korte leven een wonderbaarlijke transformatie doormaakt van rups, via pop, naar vlinder. Voor veel mensen hebben vlinders een symbolische waarde. Algemeen wordt de vlinder gezien als het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven, vanwege haar teerheid en korte levensduur.

Voor mij heeft de vlinder vooral een symboliek van ontwikkeling, zoals ikzelf ook een ontwikkeling heb doorgemaakt tijdens de periode waarin ik van aardige amateur naar vakfotograaf ben “getransformeerd”.
Vlinders blijven op mijn pad komen, soms vrolijk, soms verdrietig, maar altijd bijzonder.

November 2014 namen we, als familie en vrienden, afscheid van mijn tante, zr Agaath. Tijdens de afscheidsdienst kwam ter sprake dat zij zich tijdens een meditatie, waarbij ze zichzelf als een dier mocht voorstellen, als vlinder had gezien. Op het moment dat we haar naar het graf begeleidden verscheen een Atalanta vlinder die zich op het Sint Jozef beeld in het najaarszonnetje vlijde. Tijdens ons samenzijn ter plekke bleef de Atalanta stilletjes maar niet onopgemerkt aanwezig. In no time waren alle aanwezigen op de hoogte van deze heel bijzondere aanwezigheid tijdens de uitvaart van een bijzonder mens. Pas op het moment dat we de begraafplaats verlieten vloog de Atalanta weg.
Wat een geluk dat Tom Pierik van deze vlinder een foto heeft gemaakt en dat een vriendin van de familie deze zo mooi heeft kunnen bewerken. Deze foto is mij dierbaar, het is een liefdevolle herinnering aan de zus van mijn vader.

Sinds deze gebeurtenis hoor ik regelmatig verhalen over de aanwezigheid van vlinders op bijzondere momenten.
Ik wil u graag uitnodigen uw verhaal in een reactie hieronder te delen.


Afdrukken   E-mailadres

Reacties   

0 # RE: De vlinder en haar symboliekJolanda 29-03-2016 09:00
Hallo Ellen,

Ik heb het blog gelezen van en over de vlinder bij de uitvaart van Agaath!
Heel mooi vond ik dit te lezen.
Nu is je Tante Agaath vast gelegd in deze zo aparte ervaring met die vlinder.

En tot horens dan.

Groetjes,

Jolanda
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder
0 # RE: De vlinder en haar symboliekEllen Teunissen 29-03-2016 20:21
Hallo Jolanda,
Dank voor de reactie!
hartelijke groet, Ellen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder
0 # Troostende vlinderMiep 14-04-2016 18:41
Wanneer ik, in gedachte verzonken, bij het graf van mijn man sta, verschijnt er ineens een witte vlinder die een aantal rondjes boven het graf vliegt. Ik sta perplex, dit beeld brengt me helemaal terug in het moment. Het voelt als een geschenk van boven, zó troostend. Na een poosje loop ik met gemengde gevoelens weg van het graf. Het voelt zwaar mijn man hier te moeten achterlaten. Een paar stappen vanaf het graf komt dezelfde vlinder voor de tweede keer, nu vlak voor mij even “fladderen”. Alsof hij mij wil opvrolijken en zeggen wil “het is goed zo”. Ik bezoek nog een aantal familiegraven aan de andere kant van de begraafplaats. Aan het eind van deze bezoeken ga ik bij de uitgang van de begraafplaats nog even op een bankje zitten. Daar laat de vlinder zich voor een derde keer zien, alsof hij mij nog even gedag komt zeggen. Ik denk met een warm gevoel aan dit bezoek terug.

Los van deze ervaring, met de vlinder, heb ik nog een bijzondere ervaring die ik graag deel.
Wanneer ik op een nacht op bed lig, niet lang na het overlijden van mijn man, voel ik iets langs mijn wang wrijven. Ik doe mijn ogen open en zie mijn man, in zijn jonge jaren, gezond en vrolijk lachend. Ik zeg “Oh jochie ben je daar weer” en kom overeind om hem te omhelzen. Op dat moment is het beeld “poef” weer weg. Dat geeft een enorme schrik en gevoel van leegte! Wanneer ik nu terugdenk aan dit beeld geeft mij dit heel veel troost. Ik mis hem nog elke dag, dat zal nooit overgaan. Maar wetende dat hij het goed heeft, daar waar hij nu is, verzacht het gemis enigszins.

Miep
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder
0 # RE: Troostende vlinderEllen Teunissen 16-04-2016 17:24
Hallo Miep,

Wat mooi!
Ik kan me goed voorstellen dat deze gebeurtenissen troostend voor je zijn.
Bedankt voor het delen van deze mooie momenten.

Warme groet, Ellen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder
0 # Witte vlinderRomi 19-11-2019 04:42
Mijn/ons superlief kattekind hebben wij van de één op de andere dag laten inslapen. Onze sam net twee weken 15 jaar een soort Garfield was mijn schaduw en “babbelde” altijd en soms vergat ik bijna dat het een kat was daar hij heel menselijk was en alles altijd begreep. 28/06/2019 is hij overleden en hebben wij hem aan voorzijde van ons huis onder grote hortensia begraven, een geliefde plek van Sam waar hij vooral lag en zat wanneer het warm weer was. Ik mis hem vreselijk! maar het voelt wel goed dat hij toch bij ons is en...vrij snel zag ik vele dagen in de week een kleine witte vlinder boven de hortensia en daarna vloog hij weg voor het huis langs en dan vul ik zelf in: Sammie😻😿
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder
0 # RE: Witte vlinderEllen Teunissen 19-11-2019 20:00
Romi, wat fijn dat je dit wilde delen!
Ik snap dat je Sam mist. Zoals je beschrijft was hij een heel bijzondere huisgenoot. En na zoveel jaar fijn gezelschap blijft daar een enorme leegte. De kleine witte vlinder, mogelijk een koolwitje, zal je elke keer weer aan hem herinneren.

Vlinder groet, Ellen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie